Normaal

Normaal gaat al even mee in de muziekgeschiedenis. In 1975 werd deze Nederlandse groep opgericht door Bennie Jolink en Jan Manschot. De groep is Nederlands oudste dialectrockgroep. Ze komen uit Achterhoek, waar ze al snel het plaatselijke dialect gebruikten in hun nummers. Aanvankelijk zongen ze nog in het Engels, maar de dialect teksten sloegen beter aan.

 

 

normaal

 

Benni Jolink, zelf een fervent motorrijder, schreef samen met Ferdi Jolij het nummer Oerend Hard, dat van plaatselijk meebruller uitgroeide tot hun grootste hit. Het nummer stond 11 weken in de top 40 van 1977. Die Ferdi Jolij (gitarist van de band) zorgde trouwens voor de naam van de band. Na veel namen zoeken riep hij: 'Hee jongens doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'.

 

Al in 1980 verliet Jolij de groep en op het einde van de jaren '80 verliet ook Jan Manschot de groep. Oerend hard werd de grootste hit tot zelfs in Vlaanderen (nummer 5 van de hitlijsten). Daar kreeg de groep nog enkele kleinere hits te pakken, maar vooral in eigen land groeide de groep tot een bekende band met vooral in de jaren '80 regelmatig hitsingles. De groep kreeg in de loop der jaren af en toe te maken met controverse. Op veel plaatsen zagen ze de groep niet graag komen wegens grof taalgebruik en aanmoediging tot alcoholmisbruik.

 

Normaal treedt nog altijd op en heeft in 2008 nog een nieuwe cd uitgebracht.

 
Copyright © 2010-2017 Philippi Produkties. Alle rechten voorbehouden.
Website  CSrheden.nl