Jovink en de Voederbietels

De bandleden van Jovink er heel gewoon onder gebleven. Dat gewone is iets wat waarschijnlijk ook zo ontzettend veel mensen aanspreekt. Anderzijds kun je juist weer de meest vreemde dingen verwachten bij een optreden van Jovink en de Voederbietels. Zo springen ze met een gitaar uit een vliegtuig om maar een voorbeeld te noemen. Op het creatieve vlak bulkt de band steeds meer van de ideeën. Éen ding is zeker: waar ze ook komen, Jovink en de Voederbietels brengen opwinding teweeg!

 

jovinkendevoederbietels

 

Jovink ontstond in 1992 als het 'Jovinkdujo'. "Wat een k*tband", zal menigeen gedacht hebben bij het luisteren naar de klanken. En inderdaad, daar lustten de meest valse honden nog geen hompje brood van. Wat wel vanaf het begin van het Jovinkdujo helemaal toppie toppie was, was de sfeer in de zaal tijdens een concert. Hendrik Jan 'Cohen' Lovink (19) en Gijs 'Goliath' Jolink (20) hadden hun achternamen aaneengesmeed en zo was de bandnaam ontstaan. Ze waren al kameraden vanaf vroeger, omdat ze toen allebei aan jeugd-motorcross hadden gedaan.

 

De ontstane drie-eenheid zou uitgroeien tot de vaste basis voor Jovink en de Voederbietels, met Goliath als bassist en song-aankondiger met aanstekelijk redenaarstalent gekenmerkt door kolderieke retoriek, Gorro als de volledig gestoorde spartelend rennende, bezeten solerende gitarist en tweede stem en muzikale Cohen als onbetwiste leadzanger en strakke slaggitarist. Het overgrote deel van de latere composities en teksten kwamen en komen nog steeds van de GGC drie-eenheid.

 

Inmiddels speelden de jongens al door het hele land en een stoere live reputatie met afwisselende show en absurde visuele & verbale hoogstandjes waren het handelsmerk van Jovink en de Voederbietels. Wanneer je Jovink in huis haalt dan heb je de tent vol zitten, wordt er veel bier omgezet en valt er wat te lachen, want elk optreden is anders.

 

Met de presentatie van de live-cd wist de band overigens de landelijke kranten te halen met een spectaculaire cd-vernietiging d.m.v. een grote houtversnipperaar op het podium. De Jovinkbandleden beginnen zich in 1997 op te werpen als ware alleskunners. In het vijfde jaar van het bestaan word er een groot lustrumfeest helemaal zelf georganiseerd. De opkomst (1500 man) en de mogelijkheden om het creatieve ei in show en publiciteit kwijt te kunnen, zet de jongemannen aan om nog meer evenementen zelf te gaan organiseren.

 

Waarschijnlijk doordat Jovink en de Voederbietels alle albums in eigen beheer hebben uitgegeven werd er heel lang geen landelijke radiohit gescoord. Iets wat overigens ook nooit het vooropgestelde doel van de band is geweest. Qua concerten behoort Jovink tot één van de drukstbezochte acts van Nederland en ook wat betreft de albumverkoop (in totaal bijna 100.000 stuks) heeft de band niets te klagen.

 

 
Copyright © 2010-2017 Philippi Produkties. Alle rechten voorbehouden.
Website  CSrheden.nl